1. Home
  2.   MIRT Overzicht 2016
  3.   MIRT-nieuws
  4. Den Haag Centraal geopend

Station met het meest gefotografeerde dak

Den Haag Centraal geopend

Nieuwsbericht | 19-02-2016

Staatssecretaris Sharon Dijksma opende op maandag 1 februari, het nieuwe Den Haag Centraal. Van een donker, onappetijtelijk station is het er nu een zee van licht en ruimte. Met - volgens kenners - het meest gefotografeerde dak van Nederland.

Den Haag heeft er een nieuw icoon bij, aldus staatssecretaris Dijksma: 'Een station van glas. Een kathedraal van licht. Een hyper-moderne toegangspoort naar de stad. Dit nieuwe station is één grote uitnodiging naar de toekomst. Nu maken iedere dag 190.000 mensen gebruik van dit station en over tien jaar zijn dit 270.000 reizigers. Dit station is klaar voor de toekomst.'
Het stationsgebied is nog niet helemaal gereed, maar de opening van de hal is alvast een grote stap in de gebiedsontwikkeling. Samen met onder anderen NS-reiziger Chris Kwant uit het Haagse Regentessekwartier, die kort daarvoor de stationsquiz had gewonnen, plaatste Dijksma drie glazen wybertjes in een sokkel. De wybertjes, die het glazen dak mede zijn allure geven, symboliseren stad, station en reiziger.

Metamorfose
Den Haag is het vierde station dat een grote metamorfose heeft ondergaan. Eerder zijn Rotterdam, Delft en Arnhem officieel geopend. Later dit jaar volgen Utrecht en Breda.
De staatssecretaris is er trots op: 'Stations zijn dé knooppunten in het openbaar vervoer. Mensen moeten soepel en veilig kunnen overstappen van trein naar tram, bus, taxi, fiets. Alle mensen, dus ook de kwetsbare groepen zoals slechtzienden en ouderen. Deze nieuwe terminal maakt onze ambities volledig waar.' Bij Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuidas wordt nog hard gewerkt aan de verbouwing van deze stations tot OV-terminals.

Verbouwing Den Haag Centraal in cijfers
• De verbouwing begon officieel op 18 april 2011. Minister Schultz gaf het startsein;
• 532 glasplaten, 650 kilo per stuk: er zit 5.000 m2 glas in de 3 zijgevels van het station;
• 294 glazen dakdelen: 218 wybertjes, 58 diamantjes en 18 driehoekjes vormen samen het dak;
• 11.360m2 oftewel 2 voetbalvelden op slechts 8 draagkolommen: zo groot is het glazen dak;
• Er ligt 18,5 km stroomkabel en 14 km glasvezelkabel op de perrons. LED-lampen: 1.550 stuks;
• 1 draagkolom weegt 12.000 kg, is 18 meter hoog en onderaan ruim 160 cm in doorsnede.

Den Haag CS

Het meest gefotografeerde dak van Nederland